Carinsaka osnovica i visina carine pri uvozu polovnih vozila

uvoz-automobilaKupac koji želi da izveze vozilo kupljeno u nekoj od zemalja Evrope, osim Italije, (Nemačka, Belgija, Austrija, Švajcarska itd) dužan je da na vozilo stavi COLL tablice (privremena registracija do izlaska iz te zemlje) koje mu daju vremenski period po izboru da izađe iz te zemlje (15-30 dana).

Cena COLL tablice zavisi od  vremenskog perioda koji se izabere.

Kada se priloži dokumentacija na graničnom prelazu, granična špedicija  izdaje graničnu prijavu-propratnicu koja se prilaže prilikom carinjenja.

Za sva fizička i pravna lica po ulasku u Srbiju imaju zakonski rok od 72 sata da predaju dokumenata na carinarnicu.

Carina određuje carinske osnovice, odnosno vrednost vozila uz pomoć određenih kataloga (Švake lista – Schwacke Liste, Autoventure, Personenwagen, L’argus) a ne po računu ili fakturi. Ako je iznos na kupoprodajnom ugovoru – fakturi ispod cene koju  carina odredi, onda će se uzeti veća cena, ili ako  je iznos ugovora – fakture veća od one koju carina izračuna, opet će se uzeti u obzir veći iznos.

Parametri koji utiču na visinu osnovice za carinjenje polovnih vozila su:

  • Marka i tip vozila
  • Godina proizvodnje vozila
  • Kubikaža i snaga motora
  • Pređena kilometraža
  • Pogonsko gorivo
  • Broj vrata na vozilu

Carinska osnovica ili cena vozila određena ovim kriterijumom će biti uvećana za troškove prevoza (15,000 – 30,000 din. u zavisnosti iz koje zemlje dolazi i da li je vozilo na kamionu ili ulazi u Srbiju na točkovima)

Carina 12,5% ako vozilo ne poseduje EURO 1 sertifikat

Carina 0% – 2,5% ako vozilo poseduje EURO 1 sertifikat (dokaz da je vozilo proizvedeno na prostoru Evropske Unije)

PDV 20% (carinska osnovica+ troškovi prevoza + carina)